Bijvoeren was in het verleden niet nodig, maar tegenwoordig is het erg moeilijk voor de egels om hun kostje bij elkaar te scharrelen. In het voorjaar als ze allemaal weer wakker worden zijn ze erg afgevallen en hebben acuut voedsel nodig. Dit gebeurt zo rond april, ook in het najaar proberen de egels op gewicht te komen voor de winterslaap. Ze hebben een vetreserve nodig om te overleven. In het voorjaar kunnen de egeltjes wel een extraatje gebruiken. Ongebrande pinda’s in de dop strooien is een perfecte snack voor ze, we voeren immers ook de vogeltjes om de winter door te komen.

Drinken is heel belangrijk voor een egel, zo kan het ook.

Vooral geen melk en brood geven dat kan de darm van een egel niet goed verdragen en zal uiteindelijk leiden tot een vroegtijdige dood. Wat ze erg lekker vinden is kattenvoer(blik) water drinken egeltjes heel veel, dus een vogelbadje zou ideaal zijn, pindasoep wordt ook zeer gewaardeerd.

Recept pindasoep: 2 eetlepels pindakaas aangelengd met warm water tot het op een saus gaat lijken. Pindakaas is in principe te zout voor ze, maar omdat het verdunt wordt met water kan het geen kwaad. Bovendien als de egels uitgedroogd zijn is dit een bonus.

Om extra schuilgelegenheden te creëren kunt u bij onze egelopvang een nestkast aanschaffen. Deze is bedoeld om in te overwinteren en de dames maken er graag ook gebruik van om hun kroost in te werpen.  Op een droge, beschutte plaats neerzetten met de ingang ui de wind. Zorg voor voldoende droog blad en hooi in de buurt van het huis, het blad kan in het huis.

Wij verkopen de nestkasten voor 45 euro per stuk, wilt u er zelf een maken dan vindt u op de website een bouwtekening.

Let op! steile randen van vijvers, beschoeiing langs de slootranden zijn een regelrechte bedreiging voor egels. Een egel moet veel drinken en is altijd op zoek naar water. Om ze voor een verdrinkingsdood te behoeden kunt u eenden trappetjes of een plankje plaatsen.

Maak een kleine opening in de schutting voor de egel 15 x 15 cm is voldoende, de egel kan dan van tuin naar tuin om te foerageren en heeft minder de neiging de weg op te gaan.