Eerste hulp egels

 

Zieke egels zijn vaak overdag actief, het is een nachtdier en vertoont zich  normaal gesproken alleen ’s nachts. Een zieke egel is te herkennen aan lusteloos gedrag, waggelende gang of in kringetjes lopen. Ze zijn vaak mager, achter de kop is het ingevallen en schouder en heupbeenderen steken uit. De ogen liggen diep in de kassen en zijn vaak niet helemaal open. Egels die in de winter rondscharrelen zijn vaak ook hulpbehoevend. Het zijn zwakke, zieke of oudere egels., maar ook jongen met een te laag lichaamsgewicht. Deze jongen zijn vaak te laat geboren en hebben niet de gelegenheid gehad om op te vetten voor de winterslaap.

Zieke of gewonde egel gevonden?

Breng het diertje zo snel mogelijk naar de egelopvang. Bent u niet in staat dit zelf te doen, bel dan de Dierenambulance Alkmaar, tel: 072-5150085, of 0622495296

Voor informatie: Barend Landman 06-30084459

Wanneer hulp bieden

 Egels die snotteren.

Egels die stinken.

Egels met extreem veel teken of vliegenmaden.

Baby egels.

Egels die onderkoeld zijn.

Egels die zich wankelend voortbewegen

Egels die gewond zijn.

Egels die zich niet oprollen of juist stijf opgerold blijven.

Eerste hulp egels

Leg een handdoek over de egel heen en pak hem op.
Let op egels kunnen bijten.

De egel in een kartonnen doos of in een kattenmandje plaatsen.  Een laag kranten op de bodem van de doos, verder een nest maken van oude lappen of handdoeken.

De egel warm houden, b.v. door een warme kruik. Geen kruik, geen nood, gebruik een lege fles frisdrank met warm water en een handdoek er om heen.

Niet voeren alleen water geven!